Welkom bij

Wereldwinkel Lochem

BRONZEN BEELDEN UIT BURKINO FASO

 

 

 

                                      Bronzen beelden uit Burkina Faso

                  

                  

 

Brons gieten is in Burkina Faso een eeuwenoud, traditioneel en belangrijk ambacht.
Dit ambacht wordt overgedragen van leermeester op leerling, vaak nog in familieverband. De bronsgieters zijn vooral mannen die tot de Djermée-stam behoren.

De groep beeldhouwers van Ali Nikiema en Yacouba Guira maken de prachtige beelden die wij verkopen.
Dit gebeurt door middel van de ‘verloren was’-techniek. Hierbij wordt het originele beeld gemaakt van was. Dit wordt bedekt met klei. De klei wordt gebakken en de was smelt en loopt uit de vorm. Zo ontstaat een mal, waarin brons wordt gegoten. Het gegoten beeld word deels gematineerd met koperoxide, wat het de mooie kleur geeft. Deze manier van werken heeft de naam cire-perdue, ofwel de verloren wastechniek.

De makers van deze beelden zijn aangesloten bij Coöperatie Ouagadougou. Een collectief van verschillende vakmanschappen bijeen om zo een breed aanbod te bieden voor de lokale-, nationale- en internationale markt. Kunstnijverheid en vakmanschap, het antwoord in een samenleving waar weinig industriële ontwikkeling bestaat en waar een grote werkeloosheid heerst.
Burkina Faso, letterlijk ‘het land van de oprechte mensen’, ligt gedeeltelijk in de Saharastrook. Het is 7 x zo groot als Nederland en er wonen 17 miljoen mensen.

De Coöperatie ondersteunt de ambachtslieden met hun marketing en stimuleert hen tot innovatie, kwaliteitsverbetering en onderling samenwerking. Natuurlijk vanuit de FairTrade-principes.
Door samenwerking met Tahoua Import worden de producenten gestimuleerd en gemotiveerd

 Door de afbeelding van de beelden wordt de uniciteit van de mens; vrouw, man en kind tot een sierlijke vorm verwerkt. Het zijn krachtige beelden die veel symboliek in zich dragen en die daarnaast erg decoratief zijn.