Welkom bij

Wereldwinkel Lochem

 

Op 22 maart 2014 heeft de nieuwe burgemeester van Lochem, Sebastiaan van 't Erve onze vernieuwde winkel feestelijk geopend. Het was zijn eerste opening in Lochem.

 

 

 

persberichten 2013

Wijnfestival oktober 2013

 

25 JAAR WERELDWINKEL IN LOCHEM

Dit jaar bestaat de Wereldwinkel in Lochem 25 jaar. Dat betekent al een kwarteeuw werken met het motto “geen hulp, maar eerlijke handel”. Om dit jubileum te vieren worden inwoners van Lochem verspreid over het jaar verrast met leuke aanbiedingen en activiteiten.

Gedurende het hele jaar loopt bij de Wereldwinkel een kortingsactie. Elke dag ontvangt de 25e klant een waardebon ter waarde van 25% van het bestede bedrag. Verder staan op het programma onder andere een sieradenparty, in samenwerking met een kleurenadviseur en een proeverij. In de loop van het jaar hoort u meer over deze activiteiten al dan niet in combinatie met andere winkels in de Walderstraat.

Jubileum
In 25 jaar tijd is het assortiment en de locatie van de Wereldwinkel in Lochem veranderd. Maar de kernwaarden staan nog als een huis. Na jaren met een kraampje op de markt te hebben gestaan, startte de Wereldwinkel in Lochem officieel op 16 juni 1988 met het ondertekenen van de stichtingsakte. Na 15 jaar in de Smeestraat verhuisde de Wereldwinkel naar het fraai ogende jugendstilpand in de Walderstraat en is het een vertrouwd adres voor bijzondere cadeautjes uit de hele wereld. De winkel is ingericht naar modern inzicht, met warme en vrolijke kleuren, die een mooie achtergrond vormen voor de fairtrade-producten.

Motto
Het assortiment komt nog steeds uit de derde wereld, maar sluit steeds beter aan bij hedendaagse trends. Commercie en ideologie gaan prima hand in hand. Al 25 jaar werkt de Wereldwinkel met volledig vrijwillig personeel, onder het motto “geen hulp, maar eerlijke handel”. Voorop staat dat de producenten uit de derde wereld een eerlijke prijs krijgen voor hun producten, zodat zij daarvan kunnen leven, hun levensomstandigheden kunnen verbeteren en kinderen naar school kunnen laten gaan. Daarbij wordt gestreefd naar een langdurige handelsrelatie.

 

De Wereldwinkel in Lochem bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd! Daarom organiseert de Wereldwinkel op maandag 15 en woensdag 17 april tussen 19.30 en 21.00 uur een sieradenparty in haar pand in de Walderstraat.

Op deze avonden krijgen klanten 25 % korting op het gehele assortiment aan sieraden, tassen en sjaals. Kleurenadviseur Dinie Brummelman is hierbij aanwezig om klanten tips te geven. De sieraden in de winkel zijn uniek en met veel aandacht en handvaardigheid gemaakt van o.a. kralen, maar ook echt zilver. De tassen zijn bijvoorbeeld van eco-leer of denim & rubber. De sjaals in de collectie zijn van katoen en prachtige zijde. Het assortiment komt uit het zuiden, van Mexico en Afrika tot Nepal en de Filippijnen.

Natuurlijk gaat de 25 % korting niet ten koste van de makers, zij verdienen een eerlijk loon en dat blijft zo. Wij hopen echter wel meer om te zetten en zo meer handel van hen af te nemen.

Voor de deelnemers aan de sieradenparty is het natuurlijk een buitenkans om met 25% korting sieraden, sjaals en tassen te kunnen kopen. Dus vis niet achter het net en geef je snel op in de Wereldwinkel, Walderstraat 17 in Lochem (0573-253921).

 

 

De WERELDWINKEL & Indonesisch Eethuis WAYANG in Lochem

De Wereldwinkel in Lochem bestaat 25 jaar en viert dit met verschillende acties. Dit keer is samenwerking gezocht met buurman Rob Wendersteyt, eigenaar van Indonesisch Eethuis Wayang. Gezamenlijk presenteren zij op zaterdag 27 april een overheerlijke kook-workshop!

De Wereldwinkel verkoopt Aziatische fairtrade-producten als rijst en woksausen
en Indonesisch Eethuis Wayang staat bekend om zijn heerlijke gerechten. Daarom worden de handen nu ineengeslagen. De koks Shannon Boschloo uit Zuid-Afrika en Endah Wiersma uit Indonesië zullen laten zien hoe smakelijke hapjes bereid kunnen worden met behulp van deze fairtrade producten. Natuurlijk is er ook gelegenheid om te proeven en erover na te praten onder het genot van een glaasje fairtrade wijn.
De workshop is op zaterdag 27 april en begint om 13.00 uur. Liefhebbers kunnen zich nu in de Wereldwinkel aanmelden voor slechts €7,50 p.p.. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt.

Ook tijdens de KEI-dagen zijn er leuke acties. Op zaterdag 11 mei kunnen belangstellenden tijdens de braderie in de Walderstraat heerlijke hapjes proeven voor Restaurant Wayang.
In de Wereldwinkel kunnen klanten op die dag alle Aziatische fairtrade-artikelen met
25 % korting kopen. Op deze dag is het namelijk ook World Fair Trade Day, waarop wereldwijd extra aandacht wordt besteed aan eerlijke handel.
Nieuwsgierig en al trek? Geef je dan op voor de kook-workshop en geniet op
11 mei van de proeverij bij Wayang en de mooie kortingen bij de Wereldwinkel!

Wereldwinkel & Restaurant Wayang,
Walderstraat 17 & 15, 7241 BH Lochem T. 256448 & 255088.

 

 

KINDERKOOR UIT OEGANDA

In mei werden we verrast door een spontaan optreden van een kinderkoor uit Oeganda.

 

persberichten 2012

 

Schitterende glazen dierfiguren

Ngwenya (dit betekent krokodil in Siswati) ligt aan de voet van de berg die op een     reuze   krokodil lijkt in het kleine Afrikaanse koninkrijk Swaziland. Daar is al 25 jaar een glasfabriek die prachtige handgeblazen objecten maakt. Swazi handwerkslieden blazen met artistieke vaardigheid leven in de glazen dieren.
De meesterblazer Sibusiso Mhlanga leerde het ambacht in de beroemde Zweeds Kosta Boda glasfabriek in Zweden en geeft al 25 jaar leiding aan glasblazers van deze fabriek in Swaziland.
Regelmatig komen er beroemde meesters in glas design, o.a. Peter Bremers uit Nederland en Jan-Erik Ritzman uit Zweden om workshops te geven en samen met de glasblazers nieuwe inspirerende ideeën uit te werken.
Alles wordt van gerecycled glas gemaakt en het glas wordt in de vallei rond de fabriek (in Swaziland) verzameld. De plaatselijke scholen zijn bij dit project betrokken en krijgen in ruil voor het opruimen van wegbermen bouwmaterialen en sponsorgeld voor de voetbalteams.
De artistieke glazen fairtrade dieren zijn nu in Wereldwinkel Lochem te bewonderen en te koop.
Deze olifanten, nijlpaarden en vogels zijn schitterende kerstcadeaus.